Sık Sorulan Sorular.
Psikoteknik değerlendirme nedir?
Sürücülerde Psikoteknik Değerlendirme; Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza, muhakeme vb.); psiko-motor yetenek ve becerilerinin (tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu vb.); tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol vb.) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.
Genel olarak Psikoteknik değerlendirme; Çalışma psikolojisinin bir dalı olup, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesidir. Başka bir deyişle psiko-teknik değerlendirme, bireyin belirli bir işe uygun olup olmadığını anlamaya yönelik olarak tasarlanmış bir inceleme-değerlendirme yöntemidir.
Psikoteknik Değerlendirme Raporunu kimler almak zorundadır?
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 34/e maddesine göre, kamuya açık karayolunda motorlu taşıtlarla ticari amaçla insan ve eşya (emtia) taşımacılığı yapan sürücüler; şoförlük mesleği bakımından BEDENİ ve PSİKOTEKNİK açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her 5 (beş) yılda bir almaları şarttır.
Ek olarak; 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu kapsamında belirlenmiş aşağıda yer alan ihlalleri gerçekleştiren Tüm Sürücüler Psikoteknik Değerlendirme Raporu almak zorundadır.
Aday Sürücüler : Kural ihlalleri sonucu aday sürücülüğü iptal edilen sürücüler
Kırmızı Işık İhlali : Aynı yıl içinde iki ve daha fazla kez Sürücü Belgesi alınan sürücüler
Drift ve Spin : Tehlikeli araç kullanmaktan (67/1) ehliyeti alınan sürücüler
Alkollü Araç Kullanımı : Son 5 yıl içinde üç ve üçten fazla ihlal eden sürücüler
Hız Sınırı : Son 1 yıl içinde 5 defa ihlal eden sürücüler
100 Ceza Puanı : Son 1 yıl içinde 2 defa 100 ceza puanını dolduran sürücüler
Diğer Durumlar: Ehliyet alımı öncesi sürücünün riskli bulunulması, ölümlü kazaya karışması
Psikoteknik belgesi olmadan araç kullanmanın cezası ne kadar?
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Genelgeye göre; 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 26. Maddesinin (e) bendine istinaden İdari Para Cezası Uygulanır.
2024 yılı için uygulanacak idari para cezası 5679 TL olarak belirlenmiştir.
Psikoteknik testi ne kadar sürüyor?
Psikoteknik Değerlendirme Raporunu almak için 2 aşamalı bir süreçten geçmek gerekmektedir.
1- TEST SÜRECİ: Sağlık Bakanlığın’ca yetkilendirilmiş olan bir “Psikoteknik Değerlendirme Merkezinde” belirlenmiş olan Test Süreçlerine dahil olmak (Minimum 1 saat)
2- PSİKİYATRİ MUAYENE SÜRECİ: Test tarihini takip eden “45 gün içinde” bir Sağlık Kuruluşunda (Özel ya da Kamu) “Psikiyatri Muayene” yaptırmak (Minimum 15 dk)
Bu iki süreci başarı ile tamamlayan Sürücüler e-devlet üzerinden Raporlarına erişebilirler.
Psikoteknik Değerlendirme süreçlerine katılmadan rapor almak mümkün mü?
Sürücünün psikoteknik değerlendirme raporu alabilmesi için psikolog gözetiminde en az bir (1) saat süren psikoteknik değerlendirme test süreçlerine ve devamında psikiyatrik muayene süreçlerine katılması zorunludur.
Psikoteknik Değerlendirme kimler tarafından nasıl yapılmaktadır?
Psikoteknik Değerlendirme Testleri, kullanılan test sisteminin uygulayıcı sertifikasına sahip psikologlar tarafından uygulanmak zorundadır.
Psikolog olmayan kişiler ya da uygulayıcı sertifikasına sahip olmayan psikologlar sürücüyü psikoteknik değerlendirme testlerine tabi tutamaz. Böylesi bir durumun tespiti halinde, kişinin testi mevzuatlara aykırı biçimde uygulanmış olduğundan, raporu iptal edilir.
Testi tamamlayan sürücünün test sonucu Psikolog tarafından sisteme işlenir.
Test sürecini takip eden 45 gün içinde sürücü psikiyatrik muayene için psikiyatri hekimine başvurur. Muayene sonucu nihai rapor düzenlenir ve psikiyatrist tarafından sisteme işlenir.
Tüm bu süreçlerden sonra sürücü e-devlet üzerinden Raporunu görüntüleyebilir.
Psikoteknik testi kaç yılda bir yapılmaktadır?
Ticari amaçla araç kullanan sürücüler Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre 5 yılda bir psikoteknik değerlendirme raporlarını yenilemek durumundadır. Kurumsal ya da bireysel talebe göre bu yenileme işlemi 2 yılda bir de yapılabilmektedir. Ceza sonrası psikoteknik değerlendirme uygulamasına tabii olan sürücüler için ise bir yenilenme durumu söz konusu değildir.
Sosyal medya
Bize yazın
info@yalovapsikoteknik.com
© 2024. All rights reserved.
randevu için lütfen arayın
Adres :
Süleymanbey Mah. Cengiz Koçal Cad. Günaydın pasajı Kat 3 No: 28/24
Merkez, Yalova, Türkiye